Puerto Escondido & Mazunte

image

16/02/16 – 25/02/16

We nemen in Oaxaca de collectivo richting de pacifische kust, 7,5 uur rijden langs talloze bochten en hellingen… We zijn blij (en lichtjes groen) wanneer we op onze bestemming Puerto Escondido, nog steeds in de staat Oaxaca, aankomen.

Puerto Escondido is een vissersdorpje dat uitgegroeid is tot een populaire strandbestemming aan de Stille Oceaan. We verblijven aan het oostelijke Zicatela strand, vooral bekend voor de ‘Mexican Pipeline’, een golf die surfers vanuit de hele wereld aantrekt. We amuseren ons op het mooie strand, kijkend naar coole surfdudes die met sprekend gemak de hoge golven temmen op miniplankjes. Het brengt leuke herinneringen boven aan onze vroegere surfvakanties, zouden we ons er nog eens aan durven wagen? Maar ay caramba, de condities lijken hier niet echt voor beginners te zijn, het niveau waar ik ondanks enkele zomers oefenen nooit voorbij ben geraakt. We houden het wijselijk bij ander dude-amusement als chillen op het strand, zwemmen in de zee, lekker eten en drinken, gezellige terrasjes,…

Na enkele dagen strandplezier reizen we door naar Mazunte, naar verluidt een ideale plaats om wildlife te spotten in de Stille Oceaan. Met veel te veel toeristen in een klein bootje gepropt vertrekken we ‘s ochtends vroeg, maar we klagen niet want al snel krijgen we bezoek van een hele groep vrolijke dolfijnen. Zij zwemmen blijkbaar graag met bootjes mee, het is een geweldige ervaring om ze bezig te zien. Na een goed uurtje blijkt dat het een echte geluksdag is: we zien een walvis… onbeschrijfelijk! De GVR wordt gevolgd door een vijftal toeristenbootjes, maar het lijkt hem niet te deren. Hij laat zich enkele keren bewonderen aan de oppervlakte en wuift met zijn prachtige staart.

Deze streek blijkt nog meer in petto te hebben voor dierenliefhebbers. Het National Turtle Center in Mazunte zelf en Laguna Ventanilla enkele kilometers verder zijn centra die zich inzetten voor het behoud van verscheidene lokale fauna en flora, zoals bijvoorbeeld de zeeschildpadden, die sinds jaar en dag hun nesten maken op enkele mooie stranden in deze regio. De eitjes worden beschermd uitgebroed en wanneer de kleine schildpadjes sterk genoeg zijn worden ze vrijgelaten in de oceaan. Op die manier zouden hun overlevingskansen stijgen. Als alles goed gaat zullen ze later naar hier terugkomen om zelf eitjes te leggen.
Hoewel de handel in schildpadden sinds 1990 verboden is in Mexico, zou er nog steeds gejaagd worden op deze gracieuze dieren. De centra die zich inzetten voor hun behoud en bescherming leveren dus waardevol werk, ook op educatief vlak: meer begrip over de zeeschildpadden (en hun kwetsbaarheid) zal hopelijk leiden tot het verdwijnen van de vraag naar schildpaddenvlees.

Mazunte is onze laatste stop aan de pacifische zijde van Mexico voor we doorreizen naar Guatemala. Gezien we binnen een paar weken hoog bezoek verwachten in Cancun, is het gelukkig nog geen definitief afscheid van dit geweldige land – hasta luego Mexico!

image

image

image

Playa Zicatela

image

image

Hoofdsurfen

image

Punta Zicatela

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image


image

Laguna Ventanilla

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s