Oaxaca

image

10/02/16 – 16/02/16

“Para todo mal, mezcal, y para todo bien, también.”

Uit Mexico City reizen we door richting Oaxaca, de rijke hoofdstad van de gelijknamige arme en etnisch diverse staat. Het is een plaats waar zowel Mexicanen als toeristen die we tegenkwamen lovend over zijn. Wanneer we ‘s avonds laat aankomen bij Emilio worden we, ondanks het late uur, heel hartelijk ontvangen. Er werd ons verteld dat de mensen in Oaxaca zeer warm zijn; we kunnen er al van bij onze aankomst over meespreken.

Oaxaca is een hooggelegen koloniale stad omringd door enkele heuvels, met de Zocalo (een groot met bomen omzoomd plein) als bruisende centrum waar je zowel overdag als ‘s avonds leuk op een terrasje naar mensen kan kijken terwijl muzikanten live vrolijke deuntjes spelen.
De stad staat bekend om zijn culturele en artistieke rijkdom, die we al slenterend door de kleurrijke straatjes leren kennen. Oaxaca is bezaaid met kunstgallerijen, winkels en markten die mooie handgemaakte spullen verkopen: beeldjes, schilderijen, wollen plaids, lederwaren,… Er zijn echte meesterwerken bij die duizenden dollars kosten, maar we zien evengoed prachtige dingen die heel schappelijk geprijsd zijn. We zuchten tijdens onze ontdekkingstochten enkele keren dat het spijtig is dat onze rugzakken (en ons budget) geen ruimte bieden voor ‘foliekes’. Maar dan bedenken we dat onze tassen die we al maanden meesleuren toch wel wat versleten zijn, en dat dit misschien wel de plaats is om iets nieuws te kopen om onze handbagage in te steken. Met tips van onze vriend Emilio gaan we op jacht langs de lederwarenwinkeltjes, het resultaat is te zien op de foto’s.

Op een klein half uurtje van Oaxaca bevindt zich de historische site van Monte Alban, we horen dat we dit niet mogen missen tijdens een bezoek aan deze staat. We maken een interessante wandeling langs de indrukwekkende plazas en gebouwen, die van ca. 500 v.C. tot ca. 600 n.C. de hoofdstad van de Zapoteken vormden. Doordat de ruïnes op een heuvel liggen krijgen we er een mooi uitzicht bij, wat het bezoek nog een extraatje geeft.

Als we daarbij vertellen dat deze stad ook nog eens bekend staat als culinaire trekpleister, wordt het makkelijk te begrijpen waarom we hier wat langer zijn blijven plakken. De Mexicaanse keuken staat op de lijst van het UNESCO werelderfgoed, en wij begrijpen steeds beter waarom. We proeven moles, pozole, tortas, lokaal gemaakte kaas en lokaal gebrouwen bier,… en ook lokaal gefabriceerd: onze eerste mezcal!
Mezcal, een sterke drank (36-55%) gemaakt van het hart van de agaveplant, is één van de bekendste dranken in Mexico. In tegenstelling tot tequila (enkel op basis van de blauwe agave die anders wordt verwerkt) kan mezcal van alle soorten agaveplanten worden gemaakt. En de paar duizend distillerijen in de staat Oaxaca hebben ook telkens een iets andere bereidingswijze. Het gevolg is een grote variëteit aan soorten mezcal, vergelijkbaar met die van wijn. In een mezcaleria proeven we enkele soorten van palenques (mezcalhuizen) uit de buurt. Het heeft iets van whiskey proeven: het is een stevig drankje, soms heel sterk en rokerig, maar soms ook heel zacht en subtiel. Vooral deze laatste soort heeft er hier een grote fan bij. Hier in Mexico zeggen ze bij het heffen van een glaasje mezcal: “Para todo mal, mezcal, y para todo bien, también.”, waarmee ze zowat willen zeggen dat een mezcalletje altijd een goed idee is. We kunnen ze alleen maar gelijk geven :-)!

image

Oaxaca

image

Oaxaca

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Monte Alban

image

Monte Alban

image

Monte Alban

image

Monte Alban

image

image

image

image

image

image

Oaxaca

image

image

image

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s