Vang Vieng

image

14/01/2016 – 16/01/2016

Na 218 km (meer dan 5 uur in een minivan, gelukkig in goed gezelschap) komen we aan in het beroemde en beruchte Vang Vieng. Dit bergdorpje aan de Nam Song rivier stond jarenlang bekend als dé partyscene voor backpackers in Zuid-Oost Azië, met als voornaamste activiteit tubing, waarbij je in een band de rivier afvaart. Onderweg kon je aanmeren in enkele bars om samen gezellig eentje te drinken. Wat in de jaren ‘90 nog een kleinschalige activiteit was, groeide snel uit tot een constante gigantische openluchtfuif met drankspelletjes, goedkope shotjes, Funny Fanta’s en rope swings. Dit alles aan een rivier die niet diep genoeg is om in te springen bleek spijtig genoeg een dodelijke combinatie te zijn. In 2011 alleen al zouden hier 27 toeristen het leven gelaten hebben. Gelukkig hebben de autoriteiten in 2012 eindelijk alle illegale en dwaze activiteiten stilgelegd.

Ter info: wij begrepen pas echt waar Vang Viengs reputatie vandaan kwam na het zien van deze video, die jongeren ook wou waarschuwen voor mogelijke gevaren (niet voor gevoelige zielen):

http://https://m.youtube.com/watch?v=8huB-21TB3U&feature=youtu.be

We hadden dit plaatsje eigenlijk willen overslaan, maar dat had vanuit Luang Prabang een te lange reisdag richting Vientiane betekend. Dus toch maar richting het voormalige feestmekka. We hebben er zeker geen spijt van. Door alle gekke verhalen hadden we niet verwacht zo een mooi stukje Laos aan te treffen. Het stadje zelf stelt niet zoveel voor, maar de natuur eromheen is indrukwekkend: het omringende dramatische karstgebergte, de zachtjes stromende groene Nam Song, de mooi begroeide oevers…

Nu we hier toch zijn, gaan we natuurlijk eens tuben. We zien nog enkele overblijfselen van de voorbije ‘gloriejaren’, maar ook en vooral de mooie landschappen. En dat alles vanuit een band op de traag kabbelende rivier, met een lekker Lao-pintje in de hand en in een aangenaam zonnetje. Best een leuke en vrij rustige activiteit, al komen we wel enkele Australische feestneuzen tegen die duidelijk niet van plan zijn nuchter te blijven en worden we verschillende keren uitgenodigd om bierpong te spelen. Volledig braaf is het nu dus ook weer niet, maar wel de moeite.

Vang Vieng stond vroeger ook bekend als ‘The One With All The Friendsbars’. Friends kijken op café was, naast tubing, één van de andere populaire activiteiten vroeger, tussen twee feestjes door. Met het verdwijnen van de partyscene zijn, samen met het gros van de feestvierders, de meeste Friendsbars ook verdwenen. Gelukkig voor de fans zijn er nog enkele bars die deze geweldige traditie wel voortzetten.

De lokale bevolking zou naar verluidt blij zijn dat het toerisme in hun dorpje nu meer gefocust is op de omringende natuur. We lazen dat het voor hen moeilijk was om om te gaan met de vele halfnaakte natte jongeren in hun dorpje, wat zeker te begrijpen is. Wie zou zijn straat wel graag in een permanente strandfuif zien veranderen?
Het goede nieuws is dat Vang Vieng de troeven heeft om ook in zijn ‘nieuw’ toerisme succesvol te zijn. Ons kort bezoekje was een aangename verrassing. Hopelijk zal de reputatie van het oude Vang Vieng natuurliefhebbers niet tegenhouden om dit deeltje Laos te ontdekken, dat zou jammer zijn.

image

Vang Vieng

image

Vang Vieng

image

Vang Vieng

image

trouwen in Vang Vieng

image

image

Tubing!

image

Tubing!

image

Tubing!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s