Mae Hong Son Loop

image

05/01/16 – 08/01/16

De leukste ervaringen komen dikwijls onverwacht. Tijdens de voorbereidingen voor onze volgende bestemming, Laos, stoot ik toevallig op een verslag over een motortoer vanuit Chiang Mai. We berekenen al snel dat we nog wel 4 dagen kunnen schuiven in onze planning gezien deze eigenlijk onbestaand is. Na een bezoek aan Mr. Mechanic hebben we twee brommertjes ter beschikking om de Mae Hong Son Loop aan te vatten. Het is een 600km lange route door de Mae Hong Son provincie in het noordelijke Thailand, de meest bergachtige regio van het land. We laten al onze overbodige spullen achter in een hotelletje in Chiang Mai en verlaten de stad. Onderweg is er uiteraard het een en ander te zien, maar tijdens een goede roadtrip is de weg veel belangrijker dan de bestemming.
We denken Steppenwolf in ons hoofd te horen als we rond de middag de drukke rand van Chiang Mai verlaten. Eerst scheuren we een vijftigtal kilometers zuidelijk op de hoofdweg 108. Al snel buigt de weg westelijk richting Mae Sariang en brengt hij ons door Op Luang National Park. De eerste dag is nog vrij vlak en behoorlijk recht, dus we kunnen de 200km gemakkelijk voor het donker afleggen. We zoeken een hotelletje aan de rivier in Mae Sariang en gaan eten bij de plaatselijke Corsicaan. We hebben een beetje spijt dat we niet gewoon Thais hebben gekozen…

image

Mae Sariang

Dag 2 brengt ons 165km noordelijk tot Mae Hong Son. Het landschap wordt iets bergachtiger, de uitzichten indrukwekkender, de bochten iets scherper. Met onze ervaring die we de voorbije maanden in Azië hebben opgedaan zijn we ondertussen vrij zelfzekere chauffeurs. Het is dan ook een plezier om door dit landschap te cruisen.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Vanaf Mae Hong Son zullen we de volgende 2 dagen het meest indrukwekkende deel van de route rijden, via het dorpje Pai tot Chiang Mai. De 235km lange route telt naar het schijnt 1864 bochten, dus het gaat vanaf nu een stukje trager. Het prachtige landschap gebiedt ons sowieso trager te rijden om alles in ons op te nemen. Iets noordelijk van Mae Hong Son wijken we even van de route af voor de Su Tong Pae Bridge, een schitterende bamboe brug over rijstvelden. Het doet een beetje denken aan de U-Bein brug in Myanmar, maar dan zonder de hordes toeristen. Iets verderop stoppen we nog even bij de Pha Sua waterval, ondanks het droogseizoen nog altijd een prachtige plaats. Eens terug op de hoofdweg wiegen we heen en weer naar het hippie-dorp Pai. Het pittoreske plaatsje is overspoeld door buitenlanders die zich een levensstijl van een vijftigtal jaar geleden willen aanmeten. Het voelt voor ons een beetje artificieel, die andersdenkenden met Macbook onder de arm, maar we spenderen niettemin een leuke avond met fantastische livemuziek in de lokale jazzbar.

image

image

Su Tong Pae Bridge

image

Su Tong Pae Bridge

image

Su Tong Pae Bridge

image

image

image

image

image

image

image

De Bende van Benji

image

image

Pai

image

Pai

Voor we het laatste deel van de route aanvatten nemen we nog even de tijd om de plaatselijke bezienswaardigheden te bewonderen. Er is een gekke plaats genaamd de land split. Het is vrij letterlijk een in 2 stukken gescheurd stuk land. Op een dag werd de eigenaar van het lapje grond wakker met een kloof van 5 meter diep in zijn tuin. Hij besloot dan maar toeristen te verwelkomen op deze plaatselijke bezienswaardigheid. Gezien deze ontwikkeling begon hij dan ook wat organische producten te verbouwen en verkopen. Een nieuwe onderneming was geboren.
Wat verder lopen we rond de Pai Canyon. Het stenen landschap vormt een mooi contrast in de beboste regio.
Het deel vanuit Pai tot aan de autostrade richting Chiang Mai is het moeilijkste van de hele loop. De weg is overal onder constructie. Het is enkele uren aan 25 km/u hobbelen en schudden. Uiteindelijk bereiken we de rechte weg die ons terug in het drukke Chiang Mai brengt, klaar voor een volgend onverwachts avontuur.

image

Land split nabij Pai

image

image

Pai Canyon

image

image

image

Pai Canyon

image

Pai Canyon

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s