Hpa-an

image

24/12/2015 – 27/12/2015

Kerst wordt in het Boedhistische Myanmar niet gevierd, tenzij door toeristen. Wij reizen op 24/12 van Hsipaw terug naar Mandalay (ca. 200 km > 5u in taxi!) om daar de nachtbus te nemen richting Hpa-an in de staat Kayin, in het zuidoosten van het land. Kerstavond op een nachtbus dus, niet meteen de meest idyllische omgeving. Maar de bus is heel comfortabel, niemand is ziek en het avondmaal in een wegrestaurant blijkt verrassend lekker. Best tevreden, maar na zo’n 24u reizen ook doodmoe, bereiken we onze bestemming Hpa-an. We hebben op deze kerstdag toch wat last van heimwee, de vermoeidheid helpt niet. Maar de leuke whatsappberichtjes over kerstfeestjes, -diners, -cadeautjes en -top100 helpen wel en zorgen ervoor dat we ons toch verbonden voelen met het thuisfront tijdens deze feestdagen, waarvoor dank :-)!

Het helpt eveneens dat Hpa-an een mooi stukje Myanmar blijkt te zijn. Met de fiets verkennen we de omgeving, gekenmerkt door een prachtig karstgebergte. We passeren een rotsmassief waar er werken bezig zijn. Eén van de werkmannen is aan het boren in de uitkragende rots waarop hij zelf staat, veel te dicht bij de rand, op zo’n 40m hoogte. Nergens zien we valbeveiliging. Dit lijkt echt een scène uit een cartoon. Alleen is dit echt. Wij kennen natuurlijk niks van dit soort werk en kunnen alleen maar hopen dat het er gevaarlijker uitzag dan het was. We hopen dat hij zijn werk zonder ongevallen heeft kunnen afronden, maar denken met afschuw aan de verhalen over de beruchte werkomstandigheden in dit land.

Aan de voet van het gebergte, aan de berg Zwegabin, zijn honderden buddha’s opgesteld in de velden. Een indrukwekkende en speciale site. De mooie Kyauk Kalap pagoda is ook zeker een bezoek waard. De ligging op een hoge rots, met het berglandschap in de achtergrond, en de vele monniken in hun bordeaux kledij maken het plaatje helemaal af.

image

image

image

image

Kyauk Kalap - Hpa-An

image

Kyauk Kalap - Hpa-An

image

image

Mount Zwegabin - Hpa-An

image

image

image

Hpa-An

Vanuit Hpa-an gaan we verder richting Myawaddy, waar de grensovergang is naar Thailand. De echt absurd lieve en warme receptioniste van ons hotel heeft een ‘sjarret taxi’ geregeld voor ons. We hadden dus niet verwacht dat we alleen zouden zitten in de auto. Maar ook niet dat er naast de chauffeur nog 6 passagiers zouden zijn + twee kinderen. Wanneer we onderweg een auto passeren waar er ook iemand op het dak ligt, zijn we blij met onze plaats op de achterbank. Tot één van de kindjes moet overgeven… en dan het andere ook. Ons leek het al geen goed idee om onderweg bij een rood licht satés te kopen door de autoruit. Het zijn blijkbaar toch niet enkel toeristenmagen die dit niet aankunnen.

Dit was onze laatste stop in het bijzondere Myanmar. We houden hier speciale herinneringen aan over: het sublieme Bagan, de mooie natuur, de prachtige gebouwen, het superwarme contact met de inwoners… Maar we zijn toch ook blij dat we naar Thailand kunnen, waar het verkeer nu goed georganiseerd en zelfs wat traag lijkt, het eten veilig, de straten proper en alles precies minder luid. Het voelt een beetje aan als thuiskomen :-).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s