Yangon en Bagan

image

12/12/2015 – 16/12/2015

Verkleumd komen we om 5u ‘s ochtends aan in Yangon. We waren op voorhand gewaarschuwd dat de nachtbussen, hoewel comfortabel, koud konden zijn. We hadden echter niet verwacht een nacht in een frigo te moeten doorbrengen. Alweer een les geleerd. Nog maar half uitgestapt worden we in het busstation meteen belegerd door een groep taxichauffeurs. Aangezien het te vroeg is voor een andere vorm van transport kiezen we er lukraak een uit en kruipen zo snel mogelijk in de auto om de rest van de aasgieren te ontvluchten. Een van de collega’s van onze chauffeur is duidelijk niet opgezet met onze beslissing en begint hevig te discussiëren. Even later geeft onze man zich gewonnen en worden we naar de andere taxi gestuurd. Na 20 min rondrijden op de grote parking oftewel busstation wordt duidelijk dat de chauffeur niet van plan is te vertrekken zonder extra passagiers (er wordt per persoon betaald). We hebben het nu wel gehad en kiezen een willekeurige andere auto. Even later zijn we eindelijk op weg naar de stad, die op onverklaarbare wijze op een uur rijden (bij vlot verkeer) van het busstation ligt. Het is onmiddellijk duidelijk dat het snel groeiende toerisme ook hier negatieve gevolgen heeft. We zullen dit helaas nog meemaken gedurende onze reis door Myanmar.

image

Yangon - Markt

image

Yangon

image

Yangon

image

Yangon

Yangon was tot 2005 de hoofdstad van Myanmar. Sindsdien is dat Nay Pyi Taw, een voor die gelegenheid geplande stad. We gaan te voet op verkenning, Yangon is nog steeds veruit de grootste stad van het land, en het valt ons meteen op welke puinhoop dit is. Het historische centrum staat vol prachtige gebouwen, maar veel is vervallen en overal ligt vuilnis. Het spreekt voor zich dat dit een broeihaard is voor ratten, kakkerlakken en ander gespuis. Het is er bovendien ongelooflijk druk. We dachten na ons bezoek aan Bangkok dat we nu wel wat beter overweg kunnen met drukke steden en mensenmassa’s, maar dit is nog iets anders. Het hele bezoek lijkt zich af te spelen in een soort van waas. Het heeft op een bepaalde manier zijn charme, maar we besluiten al snel dat dit niet onze plaats is. We zullen nog een dag blijven om de indrukwekkende Shwedagon Pagoda te bezoeken, maar willen daarna doorreizen richting Bagan. Na een zoektocht van enkele uren naar een werkende bankautomaat – ook dat is reizen – zijn we uiteindelijk blij hier te vertrekken.

image

Schedagon Pagoda - Yangon

image

Schwedagon Pagoda - Yangon

image

Schwedagon Pagoda - Yangon

We komen opnieuw veel te vroeg toe in Bagan, maar mogen in onze kamer al even uitrusten. Yangon heeft helaas al zijn tol geëist: Jolien is ziek. Ik zal overdag enkele keren alleen door het park moeten trekken, maar voor de zonsondergangen en -opgangen sleurt ze zich uit bed. Voor de afwisseling ga ik als een ware Jaak Pijpen ook eens een kijkje nemen op het lokale paardenrennen.

image

Zonsondergang in Bagan

image

Zonsondergang in Bagan

image

Bagan

image

Zonsopgang in Bagan

image

Traditionele landbouw Bagan

image

Traditionele landbouw in Bagan

image

A day at the races

image

image

Lokale festiviteiten op het paardenrennen - Bagan

image

image

Bagan is een uitgestrekte vlakte, volledig bezaaid met tempels (inkom 20 dollar, rechtstreeks in de zakken van de corrupte overheid). In tegenstelling tot vele andere historische sites wordt op deze plaats ook nog echt geleefd. Dat betekent dat er tussen de honderden tempels ook gewoon geiten en buffels rondlopen, en gewassen worden geteeld. Met de fiets of elektrische scooter kan je op verkenning via de talloze zandweggetjes. Helaas moet je soms ook hier het vuilnis wegdenken. Heel veel tempels zijn toegankelijk, de kleinere via een sleutelbewaarder die de poort voor je opent. Ondanks de vele bezoekers ben je dankzij de omvang van de site dikwijls helemaal alleen. De vele tempels met verborgen gangetjes doorsnuisteren is erg leuk, maar de ware pracht van Bagan zit hem volgens ons in de omvang. Vooral bij zonsopgang is het een fantastische ervaring om de tempels uit de wegtrekkende mist te zien opduiken.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s