Kanchanaburi

image

04/12/15 – 08/12/15

Met de trein komen we vanuit Bangkok aan in Kanchanaburi. Een passend vervoersmiddel, deze stad is immers vooral bekend voor de spoorwegbrug over de rivier Kwai (blijkbaar uitgesproken als ‘kwei’). Het bekende boek en de verfilming ervan zorgden ervoor dat het bouwwerk een symbool werd voor een vreselijk stuk geschiedenis.
Toen toeristen na de film richting de rivier Kwai trokken op zoek naar de brug, vonden ze geen omdat de brug eigenlijk de rivier Mae khlung kruiste… De Thai, toen al zeer toeristenvriendelijk, hebben de rivier dan maar hernoemd.

image

Trein naar Kanchanaburi

image

Trein naar Kanchanaburi

image

Bridge over the river Kwai

image

image

Kanchanaburi

De brug maakt deel uit van de Death Railway, een spoorlijn die geconstrueerd werd tijdens WO2 tussen Siam (Thailand) en Birma (Myanmar), om het Japanse leger in Birma te bevoorraden. Ca. 100 000 mensen, geallieerde krijgsgevangenen en Aziatische dwangarbeiders, stierven tijdens de werken. De oorlogskerkhoven in de stad zijn een indrukwekkend en sereen eerbetoon aan de slachtoffers.
Met de trein kan je de ‘Death Railway’ volgen, over de beroemde brug tot in Nam Tok. Van daaruit kan je de Hell Fire Pass (een van de beruchtste werklocaties) en het bijhorende museum bezoeken. Wij waren enorm onder de indruk van deze plaats. Je krijgt uitleg over de vreselijke omstandigheden van deze werkkampen, terwijl je tussen de metershoge rotsen die de slachtoffers zonder deftig gereedschap moesten uitkappen loopt. De Hell Fire Pass kreeg zijn gepaste naam door de hel die dit was tijdens de werken, die ook ‘s nachts doorgingen onder de toortsen van de bewakers die van bovenuit de werkmannen controleerden.

image

Oorlogskerkhof

image

Death Railway

image

Death Railway

image

Nam Tok

image

Hellfire Pass

image

Hellfire Pass

Deze verschrikkelijke geschiedenis wordt jaarlijks verschillende keren herdacht, onder andere tijdens het River Kwai Bridge Festival (aan de brug zelf), toevallig bezig tijdens ons bezoek. Tijdens de Sound and Light Show aan de beroemde brug krijgen we een voorstelling te zien met veel vuurwerk en muziek, die uitlegt wat er gebeurd is tijdens WOII.

image

River Kwai Bridge Festival

image

Oorlogskerkhof

image

Oorlogskerkhof

image

Trein van River Kwai Bridge Festival

Om al dit zwaars te verwerken is er de braderie van het festival, met lekker Thais streetfood. Eén restaurantje, On’s Thai Issaan, is zodanig lekker dat we besluiten bij de sympathieke chef kooklessen te volgen… echt een aanrader!

image

Kookles

image

Kookles

image

Trein selfie

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s