Bali

image

18/09/15 – 07/10/15

Het is laat als we in Denpasar landen. We willen meteen door naar Ubud, de “culturele hoofdstad” van Bali. Vermoeid en versuft als we zijn vormen we uitgelezen slachtoffers: we betalen te veel voor de eerste taxirit. Welkom in Indonesië!
Bali behoeft geen introductie. We kiezen dit als eerste bestemming omdat we de drukte van Java wat willen vermijden en ons geleidelijk in de Zuid-Oost-Aziatische wereld willen onderdompelen. Ubud blijkt daarvoor niet geschikt. Het is best een leuk en speciaal plaatsje, maar stevig uit zijn voegen getreden, iets wat we in Bali nog zullen zien. Het centrale deel is zo groot als een gemiddeld Vlaams dorp, met het verkeer van volledig Brussel, maar dan zonder enige vorm van regels.

image

image

image

We besluiten rustiger oorden op te zoeken en trekken naar Nusa Lembongan. Een dagtocht met de fiets later (we voelen ons nog niet klaar voor een scooteravontuur) wordt pijnlijk duidelijk hoe de ongecontroleerde tourismeindustrie het prachtige eiland vernield heeft. Zo goed als de volledige kustlijn is volgebouwd (veel plaatsen staan vreemd genoeg leeg) en voor de weinige overgebleven lapjes grond zijn de plannen al gemaakt. We zijn nu toch al op het eiland en gaan dan maar verder naar het naburige Nusa Penida. We lezen dat dit het Bali van 30 jaar terug is. Eens aangekomen lijkt dit te kunnen kloppen. Er zijn geen luxehotels, zo goed als geen westerse restaurants en je kan er (met uitzondering van de landingsplaats voor boten) vrij rondlopen zonder allerhande rommel of transport te worden aangesmeerd. We belanden in een bungalow achter The Gallery, het koffiehuis van de uiterst sympathieke Mike en Kadek. Via Kadek krijgen we wat meer inzicht in het dagelijkse leven van de Balinezen. Zij en Mike nemen ons mee naar een ceremonie in hun familietempel ter gelegenheid van de volle maan. Een van de belangrijkste tempels van Bali ligt ook op het eiland. We zijn getuige van eindeloze hoeveelheden processies vanuit alle uithoeken van het eiland, en daarbuiten. We huren voor het eerst een scooter en spenderen een dag of 6 met het verkennen van het eiland.
Voor zij die er op de een of andere manier al over hebben gehoord: Ja, ik ben er na een onnodige wandeling op 700 treden in de Balinese namiddagzon (het waren heel hoge treden) onwel geworden door dehydratatie. Ja, het was zo erg dat ik niet meer kon rechtstaan en volledig verkrampt op de grond lag in een klein dorpje. Ja, ik ben door de plaatselijke medicijnvrouw verzorgd geworden (ze had een stethoscoop dus we hadden uiteraard het volste vertrouwen). Neen, het zalfje dat op mijn buik werd gewreven hielp niet. Neen, de teenmassages door oude vrouwtjes hielpen niet. Na enkele hydratatiepoedertjes, veel (water) drinken en rusten was ik er terug volledig bovenop.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Onze volgende thuisbasis wordt de vulkanische kust van Amed. We huren het huisje Bubu Racok bij de genereuze Mister Wayan (pas later ontdekken we dat de naam aan de eerstgeborene wordt gegeven, en het dus geen toeval is dat we al een Wayan of 10 kennen). Hier in het Noord-Oosten van Bali is het al heel wat rustiger en we wagen ons opnieuw aan een scooteravontuur. Bij het verlaten van ons huisje is Mister Wayan niet meer aanwezig. Hij blijkt in het ziekenhuis te liggen wegens “no good body”. De dingen kunnen hier simpel zijn. We verlangen stilaan naar een verandering van locatie, maar kunnen de kans niet laten liggen Lien en Brecht alsnog proficiat te wensen. We vieren 2 avonden mee hun huwelijksreis in Sanur, het is eens iets anders… Na het afscheid maken we ons klaar voor de volgende stap. We vertrekken vroeg in de morgen richting Lombok, en zijn machtige vulkaan.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s